‘Klimaatklever’ is Woord van het Jaar 2022 - De Standaard

Gepubliceerd op 27 december 2022 om 14:28

"Het woord ‘klimaatklever’ is in Vlaanderen verkozen tot Woord van het Jaar 2022. Het kreeg 23,7 procent van de stemmen achter zich in de verkiezing die door Van Dale georganiseerd werd in samenwerking met de VRT."

"Een ‘klimaatklever’ is volgens Van Dale een activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek. Ook onze noorderburen verkozen dit woord tot Woord van het Jaar."

Ik ben een enorme fan van neologisme. Wat al dan niet hedendaags relevant is, veranderd continu. Dus onze woordenschat zou dat ook moeten kunnen doen. De voorbije jaren bijvoorbeeld vonden we in de lijst met woorden van het jaar vooral verwijzing naar zaken gerelateerd aan corona. Dit jaar lijken dat er wat minder te zijn. Het wordt dan ook stilaan een minder relevant thema. Jezelf vastkleven aan dure schilderijen blijkt tegenwoordig wat meer ‘in’ te zijn.

Naast het verkozen Woord van het jaar waren er natuurlijk nog veel meer kanshebbers, vooral wat klimaat, energie, inflatie en inclusiviteit betreft.

Op de tweede plaats vonden we ‘concentratiecrisis’: een gebrek aan concentratie, doordat onder meer smartphones – lees: je sociale­mediavrienden of pushberichten van je favoriete krant – je voortdurend afleiden.

Energietoerisme: het bezoeken van locaties of regio's die bekend staan om hun energiebronnen of -productie, met als doel om meer te weten te komen over deze energiebronnen en hun impact op de omgeving en de lokale bevolking.

Boektok: wordt op de app TikTok vaak na een hashtag gebruikt door tiktokkers die hun favoriete boeken bespreken of boekentips geven.

Romo: staat voor ‘relief of missing out’, een gevoel van opluchting dat vooral jongeren blijken te hebben, als ze van zichzelf bepaalde activiteiten mogen missen.

Emojibaby: afdekken van het gezicht van een baby met een emoji, zoals een maantje, een beertje of hartje, met als doel de baby onherkenbaar te maken.  

Juicekanaal: een sociale mediapagina of -kanaal waarop 'sappige' roddels over bekende personen staan.

Kamikazedrone: een drone die al dan niet volledig automatisch een explosief tot ontploffing brengt bij een vijandelijk doel en daarbij zelf vernietigd wordt.

Groenflatie: Of ‘groene inflatie’, een vertaling van het Engelse greenflation, langdurige inflatie als gevolg van de energietransitie.

Needlespiking: Stiekem drugs toegediend krijgen via een injectie in arm of been, waarna je je onwel voelt.

Heksenpoezen: wanneer katten een hoge rug maken, in de hoop dat de andere kat verdwijnt.

Split(s)kopen: kopers kunnen de aankoop van een nieuwbouwwoning en de grond opsplitsen. In eerste instantie betalen de kopers alleen de woning. Na maximaal zeven jaar kopen ze ook de grond. Zolang de projectontwikkelaar eigenaar blijft van de grond, moeten de kopers wel een maandelijkse vergoeding betalen.

Quetta-, ronna-: nieuwe voorvoegsels voor het allerkleinste en het allergrootste: ronna en quetta staan voor 1027 en 1030. Ronto en quecto voor 10-27 en 10-30. Zo weegt de aarde 6 ronnagram. De uitbreiding van ons metrieke stelsel was nodig omdat de bestaande voorvoegsels (van yocto- over milli- en kilo- tot yotta-) binnenkort niet meer zullen volstaan om de oplopende hoeveelheid data die we genereren, te beschrijven. Een typisch probleem van deze tijd.

Die/die/diens, hen/hen/hun: voornaamwoorden die naar non-binaire personen verwijzen.

De verkiezing voor het Woord van het jaar heeft mij ook altijd een leuke klasopdracht geleken. Alle leerlingen bijvoorbeeld zelf laten afkomen met een door hen verzonnen neologisme. En daaruit dan het Woord van het jaar verkiezen. Dat zou per klas kunnen en bijvoorbeeld andere klassen laten jureren voor elkaar. Maar er zou ook een vakjury van leerkrachten Nederlands kunnen opgesteld worden. Veel leuke mogelijkheden dus. Nadien zou er ook met diezelfde woorden kunnen gewerkt worden tijdens een les morfologie. Gaat het over een samenstelling of afleiding, al dan niet met of van een bestaand woord? Welke woordsoort is het, een zelfstandig naamwoord, een bijvoeglijk naamwoord, een werkwoord, …?

 

 

Lees hier het volledige artikel:

Andere geraadpleegde bronnen:

Reactie plaatsen

Reacties

Luka
een jaar geleden

Dag Ellen!

Ik genoot er erg van om kennis te maken met de neologismen uit 2022 aan de hand van jouw artikel! Ik heb heel wat nieuwe woorden gelezen, maar toch ook wel enkele bekenden die ik hier en daar al heb gezien. "Boektok" was bij mij het bekendste woordje uit de lijst, samen met de voornaamwoorden die naar non-binaire personen verwijzen. Wist je dat je zelfs een sectie in de 'Standaard Boekhandel' hebt die "Boektok" heet? Daar vind je alle populaire boeken die op die moment op Tiktok staan.

Ik denk ook dat jouw klasopdracht zeker de moeite zal zijn! Laat je me weten hoe dat ging?

Groetjes,
Luka

Maak jouw eigen website met JouwWeb