Iedereen die mij persoonlijk kent weet dat ik een enorme fan ben van Harry Potter. Ik las de boeken zelf voor de eerste keer in het Nederlands wanneer ik een jaar of tien was, en later ook nog meermaals in het Engels en Frans. Ik ben er dan ook letterlijk met opgegroeid, want mijn moeder las ze steevast aan mij voor, nog voor ik zelf maar kon lezen. Ook het uitkomen van een nieuwe film binnen de reeks was een jaarlijks evenement bij ons thuis. Ik wilde dus absoluut wel eens naar Harry Potter: A Forbidden Forest Experience in Lennik. Een magische wandeltocht door het verlichte ‘forbidden forest’ van Harry Potter.
Aangezien het hele bos verlicht was, wilde ik ook graag ’s avonds gaan. Of op zijn minst wanneer het al donker was, dat draagt toch wel wat bij aan de magie. Maar er zijn natuurlijk ook dagtickets verkrijgbaar. Wat ook weer opties biedt voor een klasuitstap. Als we in de les werken rond literatuur, fantasy of jeugdliteratuur, dan passen de Harry Potter boeken wel allemaal in dat thema. We zouden daar bijvoorbeeld ook het onderwerp 'recensies' aan kunnen koppelen. Door de leerlingen een leesclub te laten organiseren waarbij ze allemaal hetzelfde boek lezen en recenseren. Door het grote aanbod in de Harry Potter franchise kan je ze ook een vergelijking laten maken tussen het boek en de film. Maar ook een uitstap zoals deze kan materiaal bieden voor recensies, vergelijkingen of klasgesprekken.
Voor nu neem ik jullie graag alvast virtueel mee op de wandeltocht.
Bij aankomst aan het verlichte bos worden we begroet door een groot bord dat duidelijk maakt waar we zijn, “Welkom in Harry Potter: A Forbidden Forest Experience” valt erop te lezen. Vlak daarachter bevindt zich dan de ticketcontrole. Met daaropvolgend een aantal kraampjes met warme dranken, snoep en souvenirs zoals kleine lichtjes en paraplu’s.
Een beetje verder vinden we ook al direct een eerste fotomoment, een grote (nagemaakte) rots, waar opnieuw “Harry Potter: A Forbidden Forest Experience” op te lezen valt in verlichte letters. Met daarop een groot lichtgevend hert: Harry Potter’s patronus.
We volgen het pad verder tussen de lichtjes richting een klein pleintje waar we moeten verzamelen in groep voor we het bos ‘echt’ in mogen. Daar krijgen we nog een kleine lichtshow waarbij de lichten op het pleintje worden gedoofd met een ‘deluminator’ om de lichten van het bos te kunnen aansteken.
Doorheen het volledige wandelpad horen we ook telkens de iconische muziek uit de Harry Potter films. In het bos zelf vinden we dan verschillende magische wezens en dieren uit de Harry Potter wereld. Zoals uilen die op de takken van de bomen zitten, maar ook ‘Buckbeak’ of ‘Scheurbek’ een hippogrief. En natuurlijk niet te missen ook Hagrid, de jachtopziener, sleutelbewaarder, terreinknecht en leraar Verzorging van Fabeldieren op ‘Hogwarts’ of in het Nederlands ‘Zweinstein’.
Een beetje verder vinden we dan een klein marktje met opnieuw een paar kraampjes die lekkernijen en souvenirs verkopen. Allemaal natuurlijk in Harry Potter thema. Zelfs de toiletten, waar we op de deur een bordje vinden dat ons waarschuwt geen sanitaire producten door te spoelen, zoals op alle openbare toiletten te vinden is. Maar hier is dan ook “geen dagboeken” aan toegevoegd, als verwijzing naar Jammerende Jenny uit het eerste boek.
Vlak daarna vinden we dan de eerste interactieve attractie waar je zelf je patronus mag toveren. Je krijgt een ‘speciale’ toverstaf waarmee je een beweging moet doen en tegelijkertijd zeg je de spreuk: ‘Expecto Patronum’. In het bos bevindt zich dan een doorzichtig scherm (dat je niet kan zien), waar de patronus op tevoorschijn komt. Terwijl we in de rij staan wachten tot het aan ons is, zien we verschillende mensen hun patronus toveren, allemaal verschillende, een konijn, een vos, een kat, een paard, … Die van mij was een wolf, en die van mijn partner een wezel.
Dan weer op naar het volgende, een veld met honderden verlichte paddenstoelen die van kleur veranderen met de muziek. En een beetje verder een magische verschijning van een eenhoorn tussen de bomen van het bos.
Het volgende op ons pad is een meer waar zich, via geluidsfragmenten, de scène uit de tweede film afspeelt waarbij Harry en Ron neerstorten met de magische auto van Ron’s vader. We horen stemmen, zien de koplampen bewegen door de bomen, en daarna een crash. Als we het pad dan verder blijven volgen komen we de neergestorte auto ook effectief tegen.
Doorheen het bos komen we ook telkens borden tegen die ons waarschuwen voor allerlei gevaar en magische wezens op de weg. Waaronder ook de ‘Nifflers’ en ‘Bowtruckles’ uit de Fantastic Beasts francise, maar ook de ‘Pygmy Puffs’ en ‘Cornish Pixies’ uit de Harry Potter films.
Wat natuurlijk ook niet kan missen in het ‘forbidden forest’ is Aragog, de Acromantula van Hagrid, en zijn uitgebreide achtpotige familie.
Waarna de wandeltocht spijtig genoeg tot een einde komt met nog wat grandioze muziek van het ‘Toverschool toernooi’.
Uiteraard waren er nog een hoop andere dingen te bekijken. Via onderstaande link kan je ook nog meer foto’s terugvinden.
Reactie plaatsen
Reacties
Dag Ellen,
Wat een speciale ervaring heb je hier omschreven! Je nam me volledig mee in jouw ervaringen. Door middel van alle foto's en filmpjes gaf je mij een heel goed beeld over deze culturele belevenis en zat ik er precies even zelf in.
Je omschrijft alles stap voor stap en neemt de lezer zo mee in je hele wandeltocht. De bijgevoegde foto's en filmpjes zijn heel leuk! Je hebt ook nagedacht over een toepassing in de klaspraktijk, wat goed en interessant kan zijn. De Harry Potterboeken zijn heel bekend bij jongeren. Ze kennen ook de films ongetwijfeld en zullen daar misschien al sneller naar grijpen. Een vergelijking maken tussen het boek en de film kan interessant zijn voor leerlingen. Zo leren leerlingen bijvoorbeeld dat niet alle passages hetzelfde zijn in het boek en de film. Ik denk meteen terug aan de vergelijking die wij deden met het boek 'Wij' van Elvis Peeters.
Soms had ik wel wat moeite met enkele lange zinsconstructies. Probeer hier misschien op te letten, want dit maakt je tekst minder vlot leesbaar. Soms ontbrak de komma tussen twee vervoegde werkwoorden. Dit kan ervoor zorgen dat iets langere zinnen duidelijker worden.
Ik heb nog enkele kleine verbeterpuntjes voor jouw blogbericht op een rijtje gezet:
Ik merkte op dat je soms enkele letters vergeet (vb. zelf-s de toiletten...) of een -e toevoegt waar het niet nodig is (vb. Een kleine pleintje --> Een klein pleintje). Dit zullen kleine typefoutjes geweest zijn.
Harry Potterfilms en Harry Potterboeken kan aan elkaar geschreven worden als een samenstelling. Op zich veroorzaakt dit geen leesverwarring.
Bij het woord 'scène' mag een accent plaatsen, want je verwijst naar een passage uit de film. Het woord heeft namelijk twee verschillende betekenissen met en zonder accent.
Met deze tips kan je jouw blogbericht nog verbeteren. Hopelijk kan je hiermee verder.
Groetjes,
Lode