Vergeet Barbara - Studio 100

Gepubliceerd op 27 februari 2023 om 07:39

De feelgood musical met de hits van Will Tura, een icoon in de Vlaamse muziekgeschiedenis, ook wel de keizer van het Vlaamse lied genoemd.

Vergeet Barbara is een wervelende musical met de grootste hits van Will Tura, van Mooi, ’t leven is mooi tot Arme Joe, en van Hemelsblauw tot Het kan niet zijn, met natuurlijk ook niet te missen klassiekers zoals Ik ben zo eenzaam zonder jouw en Draai 797204.
Een musical boordevol humor maar ook mooie en emotionele momenten.

Zelf kan ik niet zeggen dat ik echt fan ben van de muziek van Will Tura, of Vlaamse schlagermuziek in het algemeen. Al kan ik wel zijn renommee daarin appreciëren. Wat mij vooral aantrok in deze musical was het humor aspect en een combinatie van Gert Verhulst, James Cooke, Jonas Van Geel en Jelle Cleymans, wat onmogelijk slecht kan zijn in mijn opinie. Bovendien wist ik op voorhand al dat het verhaal niet dat van Will Tura zelf zou zijn, maar dat ze zijn muziek gebruikt hebben om een nieuw verhaal te creëren. Zoals ze gedaan hebben met de muziek van ABBA in Mama Mia, of met die van Clouseau in de musical Domino, en die vond ik beide leuk en grappig. Een musical is bovendien ook een vorm van theater dat verschillende aspecten van taal combineert. Er wordt gecommuniceerd via muziek, gesproken dialoog, dans, expressie, … Allemaal zeer leerrijk wanneer het gaat over communicatie, interactie, verhalen, theater of zelfs presenteren. Overigens zijn musicals ook nog eens een manier om zwaardere maatschappelijke problemen en grote thema’s op een lichter verteerbare manier aan te brengen.

 

Een kleine schets van het verhaal

De hoofdrollen worden gespeeld door de hierboven al vernoemde Gert Verhulst, James Cooke, Jonas Van Geel en Jelle Cleymans. Maar ook nog veel andere bekende namen zoals Free Souffriau, Tom Audenaert, Michiel De Meyer, Goele De Raedt, Dirk Lavryssen, Charline Catrisse en Hilde Van Wezepoel vervolledigen de cast.

Nadat Willy Vervaet (Gert Verhulst) in de steek wordt gelaten door zijn vrouw Elisabeth, en achterblijft met hun drie zonen, Arthur Vervaet (Jonas Van Geel), Achiel Vervaet (James Cooke) en Albert Vervaet (Jelle Cleymans), neemt hij café De sportvriend over van zijn beste vriend Reymond Demol (Tom Audenaert). Die op zijn beurt dan weer een bedrijf opent dat beerputten reinigt, met de slogan: “Zit uw putteke vol, bel Reymond Demol”.

Het leven in Dorpegem begin jaren zeventig, waar de familie Vervaet woont, is goed, rustig en gezellig, maar Willy is zijn vrouw nooit vergeten. Ook zijn zonen hebben het nog steeds moeilijk met haar afwezigheid. Albert en Achiel waren nog te jong om zich te herinneren wat er juist gebeurd is, maar Arthur had zijn mama zien kussen met een Engelsman waarna Willy haar had buiten gegooid. Sindsdien voedde hij zijn zonen alleen op. Ondertussen werkt Achiel mee met zijn vader in café De sportvriend, Arthur werkt aan zijn muziek carrière met zijn bandje The extraterrestrial mushrooms, en Albert traint hard om professioneel wielercoureur te worden. Maar die laatste verstopt ook een affaire met Sissi Slijpers (Charline Catrisse), de dochter van slager Slijpers en zus van zijn grootste concurrent in de wielersport Slisse Slijpers (Michiel De Meyer). Wat later komt dan de mysterieuze Barbara (Free Souffriau) het pittoreske Dorpegem binnengereden. Nadat ze Achiel per ongeluk aanrijdt wordt hij opslag verliefd op haar. Barbara is echter opzoek naar de eigenaar van café De sportvriend waardoor ze bij Willy terechtkomt. Haar mama Elisabeth, heeft haar namelijk op haar sterfbed vertelt dat de eigenaar van het café haar vader is. Willy vraagt Barbara om dat nog een tijdje geheim te houden omdat het onderwerp Elisabeth nogal gevoelig ligt bij zijn zonen. Ondertussen begint Barbara wel te werken in het café, en Achiel is nog steeds stapelverliefd op haar. Uiteindelijk kan Willy dan toch niet anders dan alles op te biechten aan zijn zonen. Alles lijkt even rustig tot Barbara en Achiel een brief vinden van Elisabeth tijdens het opruimen.

In die brief staat te lezen dat zij nooit is vertrokken met de Engelsman en altijd heeft gewacht op haar Willy. Er wordt ook een zus vermeld waar ze al die tijd gelogeerd heeft, maar Barbara heeft echter nog nooit van de vrouw gehoord. Wanneer zij en Achiel dan het leven van hun mama gaan vergelijken blijkt dat het niet om dezelfde Elisabeth gaat. Meer nog zelfs, Barbara’s mama had haar verteld dat de eigenaar van café De sportvriend haar vader is, maar in 1955, wanneer Barbara geboren werd, was dat natuurlijk nog Reymond Demol. Achiel en Barbara zetten er nadien alles op in om Elisabeth te vinden. Het verhaal krijgt dan zijn mooie en ontroerende einde bij een grote wielerkoers die Albert uiteraard wint. Maar waar ook Arthur met zijn bandje mag optreden waarna hij een platencontract krijgt. En Achiel en Barbara herenigen Willy met zijn Elisabeth (Goele De Raedt).

Een grappige musical met een prachtig einde.

 

Bekijk hier ook zeker de trailer en première van Vergeet Barbara:


Reactie plaatsen

Reacties

Lode Van Hove
2 jaar geleden

Dag Ellen,

Heel fijn dat je naar de feelgood musical 'Vergeet Barbara' bent gaan kijken! Ik ben zelf ook geen grote fan van Will Tura, maar ik vind zijn nummers wel heel goed. Volgens mij is deze musical een heel mooi eerbetoon aan hem. Ik wilde er ook graag naartoe gaan, omdat ik al veel positieve recencies heb gelezen over deze musical. Wegens mijn drukke planning zal het niet meer lukken, vrees ik.

Ik vind de producties van 'Studio 100' altijd van heel hoog niveau. Het is altijd de moeite waard! De hele beleving met o.a. de bewegende tribunes is echt geweldig. Ik was onlangs naar de musical 'Red Star Line' gaan kijken. Naar mijn mening ook zeker een aanrader!

Hieronder geef ik graag mijn mening over jouw blogbericht:

Je beschrijft de musical heel gedetailleerd in je blogbericht, waardoor je een volledig beeld krijgt van wat er zich allemaal afspeelt in de musical. Dit vond ik wel heel sterk en fijn om te lezen. Ik werd even helemaal meegenomen in het verhaal.

Wat ik persoonlijk een beetje miste in jouw blogbericht, was jouw eigen mening over de musical. Dit vertel je in het begin wel kort, maar ik hoopte op nog een iets uitgebreidere reflectie over de musical. Waarom was dit een goede musical en waarom was je ernaar gaan kijken? Waren er ook negatieve punten, of enkel positieve? Is het een aanrader of niet, en waarom?

Je schrijfwijze en taalgebruik is goed. Hierover heb ik weinig opmerkingen. Ik geef je wel graag mee dat je het woord 'muziekcarrière' gewoon aan elkaar mag schrijven, want dit is een samenstelling. Hier kan geen verwarring over ontstaan.

Daarnaast heb ik nog één tip:
Je kleine schets van het verhaal is uitgebreid. Probeer hier misschien een duidelijkere structuur in te brengen door meer alinea's te vormen, want nu lijkt het eerder op één grote blok tekst.

Je blogbericht las heel aangenaam en ik ben veel te weten gekomen over deze musical. Ik ben nog steeds geïnteresseerd om te gaan kijken, want het lijkt mij wel een fijne ervaring.

Groetjes,

Lode

Joni
2 jaar geleden

Dag Ellen,

Ik had zoiezo al het idee dat dit waarschijnlijk wel een topper zou zijn. Door jouw blogbericht wil ik deze voorstelling zeker eens gaan kijken. Wat je erover vertelt spreekt me namelijk erg aan.

Groetjes,
Joni