Schemerwerelden - Kevin Crossley-Holland

Gepubliceerd op 29 november 2022 om 10:18

Britse en Ierse volksverhalen

"Laat je meevoeren naar de duistere wereld van de Britse en Ierse volksverhalen.
Ze zijn magisch, mistig en mysterieus. De grenzen tussen werkelijkheid en fantasie vervagen. Verdwijn in avonturen en legenden, laat je verleiden door elfen en gnomen en raak betoverd.
Maar pas op: voor je het weet word je deze verhalen in gezogen en kom je er nooit meer uit..."

 

Over de auteur

Kevin Crossley-Holland (7 februari 1941) is een Brits jeugdboekenschrijven en poëet. Momenteel woont hij in Noord-Norfolk. Na een mislukt eerste jaar op de Universiteit van Oxford ontdekte hij zijn passie voor Angelsaksische literatuur. Na zijn studies werd hij de ‘Gregory Fellow in Poetry’ aan de Universiteit van Leeds. En tussen 1972 en 1977 gaf les in Angelsaksisch aan de Tufts Universiteit. Hij heeft ook al meerdere gastcolleges gegeven in het midwesten van de Verenigde Staten.
Crossley-Holland’s carrière als auteur is begonnen bij uitgeverij Macmillan. En staat bekend om zijn poëzie, romans, verhalenbundels en vertalingen, waaronder drie edities van de Angelsaksische klassieker Beowulf. In 2007 won hij de jaarlijkse ‘Carnegie Medal’ voor zijn boek Storm. En voor zijn Arthur trilogie won hij de ‘Guardian Prize’.

 

Schemerwerelden

Naast Nederlands studeer ik natuurlijk ook nog Engels. Britse en Ierse volksverhalen leunen dus niet alleen aan bij mijn interesseveld maar ook bij mijn studies. Ook de prachtige cover van het boek sprak mij onmiddellijk aan. En daar bleef het niet bij, want ook de illustraties, van Frances Castle, binnenin het boek zijn prachtig. Een aantal jaar geleden las ik ook al ‘Norse Myths’ van Kevin Crossley-Holland en was toen al fan van zijn betoverende schrijfstijl. Ook hier neemt hij je mee in een mythische wereld die je de realiteit doet vergeten. Vijftig verhaal die je transporteren naar een magische wereld vol legendarische wezens en heroïsche figuren. De verhalen zijn bovendien ook geschikt voor alle leeftijden. Het is een fantastisch samengestelde bundel voor jongeren, maar ook oudere zullen zich erin kunnen vinden, of beter gezegd verliezen.

Het lijkt mij ook een heel geschikt boek om voorleesmomenten te creëren in een les. De meeste van de verhalen zijn slechts tussen vijf en tien pagina’s lang, de letters zijn groot en de zinnen lezen vlot. Ideaal dus om een kort stukje voor te lezen en toch heel het verhaal te krijgen. Je zou ook kunnen werken met een beurtrol waarbij de leerlingen zelf de verhalen voorlezen.

De verhalen zijn opgedeeld in zes thema’s: mysterie en magie, avonturen en legenden, elfen en gnomen, liefde, listen en vrolijke streken, en geesten. Helemaal vooraan in het boek is ook een lijst met uitspraken te vinden voor de moeilijkere Ierse namen in de verhalen. Enorm handig als je het mij vraagt. Ook de hoofdstukken over de herkomst van de verhalen en de verantwoording helemaal achteraan in het boek zijn een leuke toevoeging.

Ik raad je absoluut aan dit boek zelf ook in huis te halen en te verdwalen in de schemerwereld van Kevin Crossley-Holland. Mijn favorieten zijn onder andere ‘De donkere ruiter’, ‘De dode maan’, Gruagach de Nobele, Draver, De raadselridder, De geest van Samuel, Hellewaarts, … en nog zo veel meer!

 

“Lang geleden straalde de maan net zoals in de afgelopen nacht. Ook toen wierp ze, als ze aan de hemel stond, haar licht over het zompige slijkland: over het donkere water van de diepe poelen en de sijpelende, groene stroompjes en de drassige turf die je naar beneden zoog als je erop stapte. Haar schijnsel verlichte het hele moeras zodat je er haast net zo veilig doorheen kon lopen als bij het volle daglicht.
    Maar als de maan niet scheen, doken de Dingen op uit het duister. Ze wriemelden rond en loerden op een kans iedereen te grijpen die niet veilig bij zijn eigen haard zat.
   Onheil en verderf; geesten en dode dingen en kruipende gruwels; alles kwam tevoorschijn in de nachten dat de maan niet scheen.” (De dode maan, Crossley-Holland, 2018)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.